het-arubahuis

Foto websiteWelkom op de website van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba, ook wel bekend als het Arubahuis. Per 20 november 2017 is de heer G.F. Besaril benoemd tot Gevolmachtigde Minister van Aruba in Den Haag.

Het Arubahuis is de officiële vertegenwoordiging van de Arubaanse regering in Nederland, conform het Statuut voor het Koninkrijk . De Gevolmachtigde Minister heeft de algemene leiding en wordt daarin ondersteund door een directeur en diverse hoofden van afdelingen.

Lees meer...

Minister Besaril houdt speciale ontvangst ter gelegenheid van Dia di Himno y Bandera

Den Haag  – De Gevolmachtigde Minister van Aruba Guillfred Besaril en echtgenote Siglaine Besaril-Wever hielden een speciale ontvangst in het Marriott Den Haag hotel ter gelegenheid van de Nationale Dag van Aruba “Dia di Himno y Bandera”. Het was een druk bezochte receptie, waar tal van ambassadeurs en vertegenwoordigers van ambassades, leden van de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en de Hoge Raad de heer Besaril kwamen gelukwensen. Ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en Arubaanse stichtingen waren aanwezig.

Ook aanwezig de minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur mr. Xiomara Ruiz-Maduro, de minister van Justitie en Immigratie mr. Andin Bikker en de minister van Sociale Zaken en Arbeid Glenbert Croes, die alle drie in Nederland waren voor een werkbezoek.

Minister Besaril gaf in zijn toespraak een uitleg van de betekenis van de datum 18 maart voor Aruba. ‘U vraagt zich af waarom 18 maart en niet 1 januari, de dag waarop Aruba in 1986 de Status Aparte heeft gekregen, de nationale dag is. Op zich een zeer legitieme vraag, was het niet zo dat de datum van 18 maart historisch gezien van groot belang is geweest voor Aruba. Tijdens de Ronde Tafel Conferentie in Nederland op die datum in 1948 werd voor het eerst een motie aangeboden aan Koningin Juliana, die pleitte voor de zelfbeschikking voor het Arubaanse volk. De Arubaanse delegatie was onder leiding van Shon A Eman en de petitie was getekend door 2147 Arubanen.

Daarna bleef het lang stil rond de strijd van Aruba voor een status van autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederland. Tot in de beginjaren zeventig de jonge politicus Gilberto Francois “Betico” Croes met zijn politieke partij Movimento Electoral di Pueblo, de MEP, deze vurige wens van de Arubaanse bevolking nieuw leven inblies en de onderhandelingen met Nederland begon met als enige inzet een Aruba uit het Antilliaans staatsverband, maar met rechtstreekse banden met Nederland.’

‘Op de Ronde Tafel Conferentie in Den Haag werd op 12 maart 1983 besloten dat Aruba vanaf 1986 een status aparte zal krijgen, los van de Nederlandse Antillen. Na tien jaar volgt dan volledige onafhankelijkheid. Op 13 juli 1990 schrapte toenmalige MEP premier Nel Oduber samen met de minister voor Antilliaanse en Arubaanse Zaken Ernst Hirsch Ballin, het onafhankelijkheidsvoorstel en Aruba behield de Status Aparte.

Om het nationalistische bewustzijn te versterken werd op voorstel van Betico Croes de Arubaanse vlag en het Arubaanse volkslied als symbolen van een eigen identiteit van het volk ingehuldigd tijdens een manifestatie in het Wilhelmina Stadion in Dakota op 18 maart 1976. Dus hier weer de datum van 18 maart,’ aldus minister Besaril

De bewindsman bracht in zijn toespraak naar voren de plannen van het Kabinet Wever-Croes om  de economie verder te versterken met nieuwe pijlers, naast het toerisme. Minister Besaril: ‘Als klein land heeft Aruba zijn natuurlijke beperkingen. Vandaar dat de nadruk van deze regering ligt op innovatie. Hiermee kunnen we meer, met minder ruimte. Mijn missie in Nederland is om partners te zoeken die samen met ons deze weg willen inslaan. We kunnen ook leren van initiatieven in andere landen, naast Nederland. Als regering hebben we van landbouw een speerpunt van ons beleid gemaakt. Met nieuwe technologie en een nieuwe aanpak zie ik kansen voor Aruba. We zijn die mogelijkheden aan het inventariseren om te kijken naar het beste antwoord voor Aruba.’

‘We koesteren niet alleen dit moment in de geschiedenis van ons land, maar kijken ook uit naar de vooruitzichten. Op zoek naar nieuwe uitdagingen voor de toekomst van Aruba, hoop ik en met mij de Arubaanse regering, dat we op uw steun kunnen rekenen,’ aldus Gevolmachtigde Minister Guillfred Besaril.

 Foto’s: Nico van der Ven.

 

 

Business Event Arubahuis

Bezoek Minister Guillfred Besaril aan FC Twente