het-arubahuis

Juan Edberto Thijsen

Foto Bio Minister ThijsenJuan Edberto (Ady) Thijsen is geboren op 8 november 1958 in Aruba      

Na het afronden van zijn middelbare school in Aruba behaalde de heer Juan Thijsen in 1997 zijn meester in de rechten aan de Universiteit van Tilburg. Professioneel is Juan Thijsen een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en staatsrecht.

De heer Thijsen begon al op jonge leeftijd te werken in de horeca als bordenwasser, tuinman, nachtauditor en ook als croupier in een Casino. Thijsen werkte aanvankelijk met verschillende advocatenkantoren (John van der Kuip, Max Croes en Harold Falconi) en daarna begon hij zijn eigen advocatenkantoor. Hij fungeerde ook als advocaat voor de grootste vakbond op Aruba, de FTA.

Thijsen trad in 2005 toe tot de politiek en werd lid van het Arubaanse parlement voor de Movimento Electoral di Pueblo (MEP), waar hij benoemd werd tot fractie voorzitter. Daarna functioneerde Juan meer dan acht jaar als lid van het Arubaanse parlement voor de Europarlementariër in de oppositie. Ady was de voorzitter van de Permanente Arbeidszaken Commissie en hij was lid van verschillende permanente commissies van het parlement, waarvan een van de belangrijkste die hij beschouwde als de Commissie Koninkrijkszaken. Per 27 november 2017 is de heer Thijsen verkozen tot voorzitter van het Arubaanse parlement, in welke functie hij tevens voorzitter is van de Commissie voor de Veredeling van het Parlement. Als voorzitter van het Arubaanse parlement vertegenwoordigt Thijsen Aruba in de Eurolat. Hij speelde een belangrijke rol in het proces van het realiseren van een Arbitrair Constitutioneel Instituut voor het Nederlandse Koninkrijk. Op 1 december 2021 is de heer Thijsen benoemd tot Vertegenwoordiger van Aruba bij de EU en Plaatsvervangend Gevolmachtigd Minister van Aruba. Op 5 juli werd de heer Thijsen door de Regering van Aruba benoemd tot Gevolmachtigd Minister van Aruba ter opvolging van de heer Guillfred Besaril.
In zijn vrije tijd heeft Juan Thijsen opgetreden als voorzitter van de Vereniging Dera Gai en was hij ook 8 jaar voorzitter van het RCA-voetbalteam. Tijdens de periode in Nederland was Thijsen voorzitter van de organisatie voor Arubanen in Tilburg, Nos Baranca, en hij was toen ook medeoprichter en voorzitter van CUNA, een koepelorganisatie voor Arubanen die in Nederland wonen.

Juan Thijsen is getrouwd met Yshel Rasmijn, heeft 4 kinderen en 2 kleinkinderen.