het-arubahuis

Persberichten

Raffinaderij officieel in handen Aruba na overdracht door Valero

Oranjestad – Met het tekenen van de notariële akte is de raffinaderij nu officieel in handen van Aruba, nadat Valero het terrein van de raffinaderij heeft overgedragen aan het Land Aruba.

Het land draagt het terrein over aan staatsbedrijf Refineria di Aruba NV (RDA), dat het vervolgens leaset aan CITGO.

Eerder heeft de Staten van Aruba met een ruime meerderheid de benodigde wetgeving voor de heropening van de olieraffinaderij in San Nicolas aangenomen.

De regering reageerde verheugd op de goedkeuring van de Staten en heeft lof voor met name Energie-minister Mike de Meza die ‘heel hard heeft gewerkt om deze positieve deal voor Aruba waar te maken’.

Behalve dat Aruba voor het eerst in negentig jaar eigenaar is van de raffinaderij, betekent dit een bijdrage van zo’n 15 procent groei aan het BNP van het eiland. In 2017 wordt al een economische groei verwacht van 5.7%. Deze groei heeft een direct gevolg op het pensioenfonds en het Algemene Ziektekostenverzekering.

Daarnaast zal het leasecontract met CITGO ook een flinke meevaller met zich brengen voor de staatskas. CITGO zal de eerste drie jaar – volgens het leasecontract - een bedrag van 10 miljoen dollar betalen. Hierna zal het leasebedrag verhoogd worden naar 18.5 miljoen dollar per jaar. CITGO heeft tevens een akkoord met de Arubaanse regering dat het bedrijf per jaar nog eens 10 miljoen dollar aan zogenoemde ‘profit tax’ betaald, ongeacht of het bedrijf winst maakt. Bij winst zal dit bedrag naar boven worden aangepast.

Business Event Arubahuis